Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

МОН предвижда стимули за учените с публикации в световни издания

Бюджетът по програмата е в размер на 3,5 млн. лв.

МОН предвижда стимули за учените с публикации в световни издания

Снимка: Pixabay

Университетските преподаватели и изследователи, чиито научни разработки са публикувани в авторитетни световните научни платформи, като Web of Science и Scopus, ще получават бонуси, с които да бъде стимулирана публикационната им активност. Това предвижда Проект на Национална програма „Стимулиране на публикационната активност на научноизследователския състав на държавните висши училища в България в световните бази данни Scopus и Web of Science“ на Министерството на образованието и науката.

Бюджетът е в размер на 3,5 млн. лв. с обхват на действие до 2024 г.

България е сред страните с най-ниски нива на публикуване в авторитетни научни списания и затова e необходимо насърчаване на тази дейност посредством целево финансиране, пише в мотивите към проекта, публикуван за обществено обсъждане.

Увеличаването на броя на научните публикации на българските държавни висши училища, индексирани в световните бази данни, е важен елемент за обвързване на научните изследвания с нуждите и ползите за обществото и икономиката, посочват още от МОН.

Според вносителите увеличаването на публикациите ще се отрази положително върху рейтинга на българските висши училища в международните научни класации, ще повиши видимостта на нашите изследователи, ще доведе до нарастване на  броя на международните проекти, в които те участват и ще повиши качеството на висшето образование у нас.

Финансирането на програмата ще се извършва от МОН и държавните висши училища на принципа на споделено финансиране. За първата година от действието на програмата са предвидени до 500 хил. лева, а за всяка от следващите три - до 1 млн. лева.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Образование
Международно признание за проекта за изграждане на научен капацитет SCHOLARNET